Vereniging

Het BWP is wereldwijd gekend om zijn uitmuntende springpaarden.

In het bestaan van de World Breeding Federation for Sporthorses was BWP nooit weg te denken uit de eerste gelederen van het klassement. Uit de BWP-lijnen zijn veel wereldpaarden geboren die de faam van het Belgische Warmbloed Paard steeds weer hebben bevestigd op de grootste internationale tornooien. Ook lang na hun competitieleven blijven deze toppers hun genen doorgeven aan nieuwe generaties BWP’ers. 

Hoewel het Belgisch Warmbloed Paard het kleinste is van de grote stamboeken staat BWP in het klassement van de stamboeken bij de top 5 van de wereld. BWP-paarden vind je in alle disciplines van de paardensport. Vooral de eigen en door BWP goedgekeurde hengsten doen het uitzonderlijk goed op de internationale sportscène. In de springdiscipline overtreffen de BWP-dekhengsten in de topsport de vaderdieren van alle andere stamboeken. Bovendien is Darco ( boegbeeld van het BWP) de enige dekhengst ter wereld die postuum goedgekeurd is bij verscheidene buitenlandse stamboeken.

“Dit willen wij in de dressuur ook kunnen verwezenlijken.” 

Deze gedachten schoten door ons heen enkele jaren geleden, maar hoe beginnen wij hier aan?

Het idee om een aanlegtest te organiseren groeide al snel binnen onze groep en werd een doel waar we allen aan wilden meewerken. Een aanlegtest, open voor alle 3-en 4-jarige paarden BWP ingeschreven, met als doel de beoordeling van de aanleg voor dressuur. Dus GEEN dressuurproef, wel voorstelling in stap, draf en galop, dit per 3 in de piste. De paarden correct getoiletteerd, ruiter in uniform, uit respect voor de jury en de uniformiteit van het geheel.

Via deze aanlegtest zouden wij onze leden (de fokkers) willen ondersteunen in het maken van de juiste keuze op het gebied van dressuurgericht fokken.

Inmiddels 7 jaar geleden hebben wij deze aanlegtest voor de eerste maal georganiseerd, met ondersteuning van de ondertussen opgerichte werkroep dressuur. Deze wedstrijd wordt gejureerd door 3 internationale dressuurkenners, die met een constructieve en steunende beoordeling de fokkers in de goede richting kunnen leiden.

Deze aanlegtest kreeg de benaming: “Corsendonk Dressage Cup: Nationale aanlegwedstrijd jonge dressuurpaarden”, en is één van onze belangrijkste activiteiten van het jaar.

Hiernaast organiseren wij ook heel wat oefenavonden vrijspringen en staan wij open voor suggesties van alle BWP-fokkers in ons gewest. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.